31 de des. 2010
Budapest, una agradable sorpresa
22 de des. 2010
La dansa dels ossos
16 de des. 2010
Ja és Nadal a Bucarest
També aquesta setmana hem assistit al concert de nadal de l'Universitat de Bucarest, celebrat a l'Aula Magna de la facultat de dret. En aquest concert hem pogut escoltar 25 cançons, entre elles, moltes nadales romaneses o en anglès i altres cançons d'un repertori clàssic. Els cantants eren el cor de nens de l'ONB (Òpera Nacional de Bucarest) i també participaven en el concert el cor i l'orquestra de l'UB. Visca l'esperit nadalenc.
Tot i que mentre escric aquestes paraules torna a nevar, no sabem perquè, mai acaba de quallar. Ja en van 3 o 4, de nevades. Això si, el fred que mai falti.
12 de des. 2010
Volem Sarmale!
Ara que s’apropa Nadal ens agradaria delectar-vos amb una de les receptes típiques romaneses, especial per aquestes dates. Es tracta del Sarmale el plat per excel•lència de la cuina romanesa, el més representatiu i gustós. El Sarmale és un plat d’origen turc. Els otomans el van portar des de Constantinoble, allà l’anomenen Sarma, i els romanesos ben aviat el van adaptar a la seva gastronomia. El Sarmale es pot menjar sempre però és especialment devorat al dia de Nadal i durant les celebracions d’any nou.
En què consisteix? Doncs en una barreja de carn picada que acostuma a ser porc i vedella mesclada amb arròs i envoltada amb una fulla de col o de parra. La fulla de col/parra pot estar en escabetx o al natural. Es fan uns farcellets amb aquets ingredients i es deixen bullir coberts de brou durant uns 80 minuts. Alhora de servir-se s’acompanya amb mămăligă (polenta en romanès) i smântâna (nata agra molt cremosa). És un plat molt calòric i que omple molt, perfecte per a les baixes temperatures hivernals. Les dues variants són delicioses, la fulla de col (varză) té un gust més suau i el plat esdevé més melós i amable mentre que la fulla de parra (vita) té un gust més estrident i el contrast de gustos és més interessant. La mămăligă i l’smântâna posen un contrapunt perfecte en aquest plat tan rodó. Bon profit o pofta buna!
Sarmale in foi de vita
10 de des. 2010
Neu a Bucuresti... per fi!
I ara un petit video, és molt poc espectacular però així podeu veure com és el nostre barri i la tranquilitat que es respirava a les 10 del matí. La revedere!
4 de des. 2010
Estem preparats! Doneu-nos xampany! Anem amb els gitanos!
1 de des. 2010
Des d'uns altres ulls
25 de nov. 2010
Ateneul Roman
El programa de la filharmònica és sempre sorprenent i molt complert. Acostumen a interpretar tres obres, dues d'algun autor romàntic i la tercera d'un autor contemporani. Incondicionalment una de les tres obres és per orquestra i solista, fet que aporta molt valor afegit al concert perquè pots contar amb la presència d'algun músic jove romanès molt brillant que esgarrapa les millors interpretacions. Pels solistes escullen músics del propi país que estan començant la seva carrera però que ho donen tot a l'escenari i que tenen molta qualitat. De les tres obres que s'interpreten almenys una és molt coneguda, per posar un exemple: Bolero de Ravel, Romeo i Julieta de Prokofiev o Peer Gynt de Grieg. Els altres temes no sempre són coneguts però són elegits amb molt bon criteri de manera que el concert sempre queda molt ben compensat.
En el programa del 2010 s'han interpretat obres de Schumann, Ravel, Txaikovsky, Lizt, Brahms, Anatol Vieru, Matthus, Prokofiev, Wagner, Mahler, Adrian Pop, Chopin, Grieg, Sibelius, Nielsen, Musorgski, Rahmaninov, Haciaturian, Puccini, Mozart, Bruckner... i altres.
El millor de tot és que l'entrada és molt assequible. Com que l'espai és petit i hi ha visibilitat i sonoritat perfectes des de tot els punts, totes les entrades costen el mateix. El preu per assistir a un concert de la Filharmònica George Enescu oscil·la entre els 8€ i 8,5€ depenent si és dijous o divendres. La música de cambra encara és més econòmica i els recitals acostumen a ser més cars perquè porten als millors músics internacionals.
Potser una de les coses que més m'agrada és que tens l'oportunitat de seure molt a prop dels músics i per tant l'experiència de la música en un lloc tan privilegiat és quasi sempre sublim. Pels amants de la música clàssica, és una visita obligatòria si veniu a Bucuresti, no us decebrà.
21 de nov. 2010
Damian Draghici
Amb ell hi havia un pianista, un baix, un percussionista i un clarinet. Tots ells magnífics. A més, a mig concert s'hi va unir la Diane Schuur, una cantant i pianista cega amb 2 Grammys al seu palmarès. Aquest elenc de músics ens va deleitar amb versions dels grans mestres del jazz com ara John coltrane o Miles Davis entre d'altres.
Un altre dels factors especials del concert va ser el lloc on es feia, la Sala Palatului, l'edifici dels mítings de Ceausescu reconvertit en una imponent sala de festes. En aquesta sala hi ha un programa molt divers de música i és on es reuneixen el millor i el pitjor del panorama musical bucarestià.
Us deixo amb un fragment (de molt mala qualitat el vídeo) del concert per a que veieu més o menys de que anava la cosa!
14 de nov. 2010
Una mirada diferent
Donar la volta a aquest edifici suposa una empresa esgotadora i interminable. Al seu voltant només hi ha descampats i desolació on abans hi havia hagut el centre històric de la ciutat.
La ciutat té grans carències d'espai públic des del punt de vista del vianant. Bucuresti és una ciutat pensada pel cotxe, com moltes altres, i el vianant i les bicicletes queden en un trist segon terme. Malgrat que la ciutat té molts espais verds i parcs preciosos per caminar, les voreres estan plenes d'obstacles com ara cotxes, gossos, poc espai o arbres inoportuns.
Molt a prop del Palau del "Poble" hi ha aquest parc tan meravellós. Es tracta del parc Cismigiu, un lloc refinat ple de flors i vegetació, molt popular entre els ciutadans. S'hi accedeix per una gran avinguda plena de flors i a banda i banda s'hi troben recons secrets amb escultures i vegetació diversa. Al parc hi ha un llac, un element que no pot faltar mai als parcs de Bucuresti.
Al casc antic de la ciutat es troba aquesta joia de l'arquitectura i la gastronomia. Es tracta del "Caru cu Bere" una antiga cerveseria que ara és el restaurant més popular de la ciutat. L'edifici del segle XIX és de l'estic neogòtic i està perfectament restaurat. Realment et sents com si estiguessis dins un castell medieval. El menjar és deliciós, es serveixen plats tradicionals romanesos a uns preus molt econòmics. Per posar un exemple, el menú d'estudiant costa 3 euros i un sopar complet amb beguda, 500 ml de cervesa de la casa, entrant, plat principal i postres costa uns 10 euros per persona. És un lloc IMPRESCINDIBLE de visitar si es vol conèixer Bucuresti.
Aquesta és la facultat d'arquitectura Ion Mincu, on estudiem. L'edifici del segle XIX està construït amb l'estil propi romanès d'aquest segle, una espècie de neogòtic barrejat amb alguns elements orientals i elements clàssics. Per desgràcia ara mateix l'estan rehabilitant i les classes s'imparteixen a una ampliació de l'edifici més moderna. L'edifici es troba molt a prop del Km 0 de la ciutat al bell mig de tot.
El Museu Satului. Un museu a l'aire lliure al costat del parc més gran i més bonic de tots, el Parc Herastrau. Aquest museu construït als 30 es tracta d'un recull de l'arquitectura tradicional romanesa. S'hi poden trobar reproduccions de les cases típiques de cada part del país així com també algunes esglésies, molins i petites barques. Als caps de setmana hi ha un mercat de productes artesans romanesos com ara ceràmica, objectes de vímet, roba tradicional i també formatges, embotits, zacusca, mel o conserves. El dia que vam venir nosaltres feien un festival i vam poder enganxar diverses actuacions musicals molt autèntiques. Si es vol conèixer una mica més de Romania sense sortir de Bucuresti, aquest és el lloc ideal per fer-ho.
4 de nov. 2010
Papanasi
Iniciem aquesta secció sobre gastronomia romanesa amb el postre tradicional per excel·lència: el Papanasi (pronunciat papanash).
3 de nov. 2010
Autobiografia lui
Alguna de les parts que més ens van impressionar van ser les visites de Ceaucescu a la República Popular Xinesa i a la República Popular “Democràtica” de Corea. La rebuda que va tenir allà va ser espectacular i aterridora alhora. Si durant tota la pel•lícula al•lucines amb el règim romanès et dones compte que la bogeria d’aquest no era res comparat amb la dels règims Xinès i Nord-Coreà. És en aquests viatges on Ceaucescu va conèixer Mao Zedong i Kim Il-Sung i va agafar idees pel seu pla de “remodelar” Bucuresti.
Per l’aforament que hi havia al cinema vam deduir que a la societat romanesa no li interessa gaire remoure el seu passat. Realment és un tema bastant traumàtic recordar la dictadura i els esdeveniments que van succeir durant el desembre de 1989. La dictadura de Ceaucescu a part de ser responsable de milers de morts i exilis polítics a Sibèria és responsable de l’empobriment del país i del creixement d’un gran deute exterior. A més, “gràcies” al seu pla per reconvertir Bucuresti en una ciutat monumental (segons el seu criteri), es va destruir una cinquena part de la ciutat i a canvi s’hi van construir blocs de pisos massa alts, avingudes desproporcionades i el monstruós Palau del “Poble”el qual de moment ha costat 10 bilions de dòlars (i encara no està acabat). Una quantitat que han hagut de pagar els romanesos mentre veien com el país patia greus carències i s’enfonsava en la misèria.
Fent un petit incís, les 40000 famílies que van ser desplaçades de l’espai que ocuparia el Palau del “Poble” van ser avisades amb un dia d’antel•lació i l’espai que va quedar després d’haver-ho arrasat tot va ser anomenat Ceaushima (Ceaucescu + Hiroshima), però aquesta és una altra història.
L’únic vídeo que apareix al documental i que no ha estat proporcionat pels arxius del dictador és el que mostra el seu judici el dia 25 de desembre, just abans de ser afusellat amb la seva dona. Aquestes imatges van ser vistes per tots els romanesos i van donar la volta al món... Un altre dels traumes del país, el fet d’haver afusellat a una persona el dia de Nadal (hem de recordar que són molt creients). Tot i així coneixent el context que va acompanyar els fets, la mort de 1100 persones a Timisoara en un mateix dia per part de l’exèrcit al repel•lir la revolució, pot ajudar a clarificar una mica la situació.
Què n’ha quedat de tot això? Ceaucescu estava convençut que la història el venjaria i que el record del seu període i d’ell mateix quedarien per a la posteritat. Va instaurar el culte a la seva persona i va adoptar una actitud paternalista amb el seu poble. Bé, el que n’ha quedat després de 21 anys és una sala quasi buida i un país que s’esforça per oblidar.
Per veure el tràiler cliqueu aquí
25 d’oct. 2010
5 d’oct. 2010
3 d’oct. 2010
Apartamentul (o la història de com vam trobar pis a Bucuresti)
Quan vam arribar-hi, de seguida ens vam enamorar del lloc i del piset en qüestió. Allà ens esperava el propietari, l'Ovidiu, un home bastant ric (això ens va dir) que té 4 pisos en propietat i els lloga. És un personatge pintoresc, ens va ensenyar el pis fent grans escarafalls barrejant l'anglès amb el romanès i dient-nos constantment que li agradàvem molt perquè érem estudiants, tranquils i espanyols (això últim significava per ell que érem rics). Finalment ens vam posar d'acord en que ell aniria primer a l'agència de l’Olívia a preparar el contracte i que l'Olívia ens avisaria quan tot estigués en ordre. Vam aprofitar per fer un passejada pel barri i localitzar súpers, farmàcies, perruqueries, restaurants, bancs.... Tot està molt a prop del pis. Finalment l'Olívia ens va trucar perquè tornéssim a l'agència (ella no es fiava gaire de l'Ovidiu i volia comprovar que no ens enganyés). Quan vam arribar ens va ensenyar el contracte amb totes les condicions, però faltava un document que tenia l'Ovidiu a casa seva en el que especificava que el pis era seu. Llavors tots quatre vam anar a casa de l'Ovidiu en cotxe. Ell vivia moooooooooolt lluny, a un barri residencial per rics horteres que es diu Pipera on hi ha tot de torretes amb piscina. L'Ovidiu ens va explicar que la seva casa estava al costat de la del president del Steaua de Bucarest, el Gigi Becali, en fi... Hi vam arribar i ell ens va mostrar el document que faltava, cap problema! Allà vam firmar el contracte i pagar el mes actual més una fiança d'un mes. A l’hora de tornar vam anar un tros amb cotxe però hi havia un embús, l'Ovidiu ens va dir que el metro era a prop i vam baixar del seu cotxe. Però era mentida! El metro no era a prop! Així que vam agafar un autobús de treballadors (el Xavi, l'Olivia i jo) que ens va apropar a la parada de metro de Pipera. Finalment vam poder tornar (vam trigar una hora), ens vam acomiadar molt contents de l’Olívia (ens havia ajudat moltíssim!) i amb les claus a la mà vam anar a veure el nostre piset nou.
30 de set. 2010
Primera impressió
Vaig intentar anar a Bucarest sense cap imatge preconcebuda de la ciutat per a poder captar la seva essència des del principi. Sabia que m'agradaria però no tenia ni idea de què era el que m'esperava.
La Laia, que portava 2 dies a la ciutat, em va recollir a l'aeroport. Ella ja es coneixia el camí i no vaig haver de pensar res. Simplement observar. Primer a través de la finestra de l'autobús que ens duia a la ciutat i després les cares de la gent que viatjava en metro. Les primeres imatges que conserven les meves retines són les d'un autobús ple de gom a gom de treballadors i gent gran que anaven de la perifèria a la ciutat. Per la finestra veia els carrers amb gent atrafegada amunt i avall mentre ens apropàvem al cor de la ciutat, la Piata Unirii. Anava tant carregat que l'únic que desitjava era arribar d'una vegada per totes a la residència on passaríem els nostres primers dies. Això sí, mirant per la cua de l'ull tot el que m'envoltava.
Ja l'endemà el que em vaig trobar va ser una ciutat moderna, on es barregen edificis i bulevards comunistes de la dictadura amb altres de clàssics del s.XIX o principis del XX formant una mescla heterogènia on les petites esglésies de diferents cultes en són els edificis més dissonants i alhora el cor de la ciutat. Vaig descobrir una ciutat amb encant, vitalitat i on des del primer dia m'hi he sentit a gust.
Dues coses em van cridar l'atenció especialment. Els gossos salvatges i el menjar. L'únic punt fosc de la ciutat és que és plena de gossos abandonats que campen als seus aires per allà on volen. No fan mal a ningú, en principi, però mai es pot caminar segur del tot pel carrer. En quant al menjar, ben aviat vaig descobrir que la gastronomia romanesa és molt gustosa i té plats exquisits com la mamaliguta, el sarmalute, o un postre explosiu, el papanasi.