30 de juny 2011

Art a la ciutat!

Bucuresti no és una ciutat on l’art sigui perceptible a primer cop d’ull. Les galeries d’art existeixen però estan molt amagades, els museus d’Art hi són presents però costa d’arribar-hi, com en el cas de Museu Nacional d’Art Contemporani que has d’accedir-hi per una entrada lateral del Palau del Poble. L’street art tampoc està a l’ordre del dia a gaires zones de la ciutat. No obstant l’art hi és i el dia menys pensat pot aparèixer en forma d’intervenció al carrer, exposició a l’aire lliure o de graffiti.

Fa uns dies ens va sorprendre una intervenció a la Plaça Universitate, molt a prop de la nostra facultat. Es tracta d’una campanya que es diu “Naturalesa i Art” i que pretén reivindicar l’espai públic de qualitat per fer una ciutat més verda i agradable als ciutadans. La intervenció consta de quatre instal·lacions repartides a llocs emblemàtics de la ciutat que estaran durant unes setmanes al servei dels ciutadans. Les instal·lacions combinen elements naturals amb altres de disseny per convidar a fer la reflexió sobre la importància de la naturalesa i l’art a les nostres vides.



Una altra de les instal·lacions està a la plaça Verona, prop de la mítica Strada Icoanei un carrer molt artístic i bohemi ja que allà es troben diversos monuments històrics de la ciutat, la casa on va néixer l’arquitecte Ion Mincu, la llibreria-casa de te Carturesti i els millors graffitis de la ciutat. Cada any a l’Strada icoanei es fa una espècie de festival per reivindicar que el carrer es faci peatonal d’una vegada per totes i es converteixi en un centre neuràlgic de l’art i la cultura, un punt clau de la ciutat. En aquest festival, Street Delivery, es fan actuacions de música a l’aire lliure i les botigues properes munten estands per vendre els seus productes. També es fan exposicions sobre plans urbanístics respectuosos amb la ciutat i es pinten nous graffitis
al carrer.



Finalment parlar de les galeries d’art. A Bucuresti n’hi ha moltes i la majoria estan mig ocultes. Fa unes setmanes es va celebrar la “Noaptea Alba Galerilor” que consisteix en una nit en la qual totes les galeries d’art de la ciutat estan obertes i reben visitants des de les 8 del vespre a les 4 de la matinada. Les galeries van inaugurar exposicions i mitjançant un mapa fet per l’ocasió podies recórrer tota la ciutat en busca d’art, molts cops a racons molt insospitats. Amb el Xavi en vam visitar més de deu. Algunes de les més especials van ser a Atelierul de Productie, una antiga fàbrica reconvertida en fàbrica d’art, on alguns dels millors artistes pop actuals customitzaven sofàs antics. Una altra molt interessant va ser Catcomba Una, una galeria al subsòl, en una espècie de soterrani al jardí de la facultat de Belles Arts, on els estudiants van preparar una exposició sorprenent que combinava records antics, jocs de llums, música... També ens va agradar molt la galeria Pop-up on tres artistes romanesos que fan “surrealisme pop” van fer una exposició interessantíssima i van pintar en directe alguns graffitis.




La nit ens va reservar moltes més sorpreses com per exemple una galeria d’art prop de casa nostra, en una casa en ruïnes amb un jardinet decrèpit on mai haguéssim sospitat que es feien exposicions de tanta qualitat o una galeria dins una mansió del segle XIX de tres plantes plena de gent amunt i avall que tota ella era una exposició vivent o una galeria minúscula minimalista amb quatre obres molt abstractes i conceptuals. A Bucuresti l’art i la inspiració estan per tot arreu, només falta trobar-los!

20 de juny 2011

Kalashnikov!!


Goran Bregovic. Un dels músics més coneguts dels Balcans des de fa 40 anys, ha voltat pel món amb la seva banda folclòrica amunt i avall. És famós, entre d'altres, per haver fet la banda sonora de diverses pel·lícules de Kusturica.

Oferia un concert gratuït en un parc del nord de Bucarest i vam anar-hi amb un munt d'amics. Vam esperar asseguts a la gespa a que els concerts anteriors s'acabessin i quan estava a punt de començar ens vam col·locar en un punt estratègic per a gaudir al màxim del concert. Acompanyat d'un cantant i percusionista gitano, dues coristes bulgares i 5 o 6 vents panxacontents. Amb el noi gitano portant la força del concert i un munt de cançons animades van fer que tot el públic ballés i cantés com mai abans ho havíem vist a Romania.

Ens ho estàvem passant genial i el concert estava durant un munt (gairebé 2 hores). Això sí, va deixar les millors cançons per l'extásis final, Mesecina i Kalashnikov amb les que el públic, inclosos nosaltres, es va tornar boig. Podeu veure els vídeos de les dos cançons que són d'allò més contagioses.

A més a més, per a qui li agradi, dir que aquest estiu Goran Bregovic tocarà al Festival Grec de Barcelona.



2 de juny 2011

Amb tots vostès el Palau de Mogosoaia



Seguint amb les excursions als voltants de Bucuresti, què millor que passar un diumenge a Mogosoaia? A només 10km de la ciutat es troba aquest complex que consta d’una església del segle XVII i l’impressionant palau de la mateixa època. El conjunt arquitectònic està envoltat per jardins de flors i boscos de frondosos roures. El palau té una sortida a un llac molt pacífic i idíl•lic envoltat de verd i flors.



El conjunt d’edificis està dins de la localitat de Mogosoaia, un poble petit tangent a  Bucuresti on s’hi pot veure l’ambient rural típic de Romania, amb els carros tirats per cavalls i els pagesos venent els seus productes a peu de carretera. També hi ha cases de gent rica que tenen els seus xalets a tocar del llac amb les seves respectives llanxes motores per moure’s pel veïnat.


Mogosoaia és un lloc especial, no sembla que a tan pocs kilòmetres de la gran ciutat s’hi pugui trobar aquesta meravella de l’arquitectura de l’estil Brancovenesc, el renaixement romanès que combina elements arquitectònics venecians i otomans. Els diferents edificis del palau contenen una residència d’estudiants, un restaurant on s’hi celebren casaments quasi cada cap de setmana, el museu de la història del palau i una galeria d’art amb obres d’artistes locals. El palau ha estat regentat per diversos voivodes de Valàquia fins a l’època del comunisme. Llavors Ceausescu va requisar tot el que hi havia a l’interior del palau quedant-ne ara només alguns mobles i tapissos. Tot i així, és un edifici públic al servei de la comunitat i als seus jardins cada cap de setmana centenars de bucarestians s’hi apropen amb cotxe per fer pícnics i escampar la boira. També quasi cada diumenge es fan concerts de música clàssica gratuïts o es celebren esdeveniments artístics.





Un altre dels motius pel qual és famós Mogosoaia és perquè just darrera dels seus murs hi reposaven les estàtues de Lenin i de Petru Groza, un ex primer ministre comunista. Dic reposaven perquè el primer cop que vam visitar Mogosoaia, al setembre del 2010 encara hi eren i just fa unes setmanes quan hi vam anar amb l’Espe i la Marisol les estàtues havien desaparegut. Aquestes dues estàtues metàl•liques i enormes van estar durant l’època comunista al centre de Bucuresti fins que a la revolució del 1989, la gent les va fer caure a terra i van acabar al descampat de Mogosoaia, lluny de la ciutat. Era curiós veure-les de bocaterrosa enmig del camp i molts turistes venien a Mogosoaia només per fer-se la foto dalt de Lenin. Quan ho vam preguntar a un grup de treballadors ningú sabia on s’havien endut a Lenin. La bona notícia és que enlloc d’un descampat ara hi ha un parc acabat de fer als voltants de Mogosoaia. La mala notícia és que Romania s’esforça per esborrar qualsevol traça del passat de manera radical i sense treure’n conclusions.


Llicència de Creative Commons