2 de juny 2011

Amb tots vostès el Palau de Mogosoaia



Seguint amb les excursions als voltants de Bucuresti, què millor que passar un diumenge a Mogosoaia? A només 10km de la ciutat es troba aquest complex que consta d’una església del segle XVII i l’impressionant palau de la mateixa època. El conjunt arquitectònic està envoltat per jardins de flors i boscos de frondosos roures. El palau té una sortida a un llac molt pacífic i idíl•lic envoltat de verd i flors.



El conjunt d’edificis està dins de la localitat de Mogosoaia, un poble petit tangent a  Bucuresti on s’hi pot veure l’ambient rural típic de Romania, amb els carros tirats per cavalls i els pagesos venent els seus productes a peu de carretera. També hi ha cases de gent rica que tenen els seus xalets a tocar del llac amb les seves respectives llanxes motores per moure’s pel veïnat.


Mogosoaia és un lloc especial, no sembla que a tan pocs kilòmetres de la gran ciutat s’hi pugui trobar aquesta meravella de l’arquitectura de l’estil Brancovenesc, el renaixement romanès que combina elements arquitectònics venecians i otomans. Els diferents edificis del palau contenen una residència d’estudiants, un restaurant on s’hi celebren casaments quasi cada cap de setmana, el museu de la història del palau i una galeria d’art amb obres d’artistes locals. El palau ha estat regentat per diversos voivodes de Valàquia fins a l’època del comunisme. Llavors Ceausescu va requisar tot el que hi havia a l’interior del palau quedant-ne ara només alguns mobles i tapissos. Tot i així, és un edifici públic al servei de la comunitat i als seus jardins cada cap de setmana centenars de bucarestians s’hi apropen amb cotxe per fer pícnics i escampar la boira. També quasi cada diumenge es fan concerts de música clàssica gratuïts o es celebren esdeveniments artístics.





Un altre dels motius pel qual és famós Mogosoaia és perquè just darrera dels seus murs hi reposaven les estàtues de Lenin i de Petru Groza, un ex primer ministre comunista. Dic reposaven perquè el primer cop que vam visitar Mogosoaia, al setembre del 2010 encara hi eren i just fa unes setmanes quan hi vam anar amb l’Espe i la Marisol les estàtues havien desaparegut. Aquestes dues estàtues metàl•liques i enormes van estar durant l’època comunista al centre de Bucuresti fins que a la revolució del 1989, la gent les va fer caure a terra i van acabar al descampat de Mogosoaia, lluny de la ciutat. Era curiós veure-les de bocaterrosa enmig del camp i molts turistes venien a Mogosoaia només per fer-se la foto dalt de Lenin. Quan ho vam preguntar a un grup de treballadors ningú sabia on s’havien endut a Lenin. La bona notícia és que enlloc d’un descampat ara hi ha un parc acabat de fer als voltants de Mogosoaia. La mala notícia és que Romania s’esforça per esborrar qualsevol traça del passat de manera radical i sense treure’n conclusions.


4 comentaris:

  1. Potser ja havien tret la conclusió de que el passat no va ser res de l'altre mon. Aquí, si fa o no fa també hem eliminat alguns simbols del passat, com jous i fletxes i senyors a cavall vestits de militar ... I ens quedat ben amples.
    A part d'aquestes coses que han fet els homes, les coses que ha fet la natura son força boniques : m'agrada Mogosoaia, i està bé que ara ho pogui gaudir tothom.

    ResponElimina
  2. Sí que han anat ràpid en fer desaparèixer el descampat amb les estàtues... Estic d'acord amb tu que no és del tot saludable esborrar el passat històric d'una ventada, sense reflexionar-hi. Suposo que amb l'era Ceausescu es va patir molt i les ganes d'integrar-se a l'Europa occidental deuen ser molt grans.
    Jo continuo envejant la facilitat que tenen els romanesos per poder escoltar concerts de qualitat i en llocs emblemàtics. No es pot negar que tenen una gran sensibilitat musical.

    ResponElimina
  3. doncs sí! són grans amants de la música i aquesta és molt assequible a totes les butxaques. està bé que eliminin els símbols comunistes, això ho entenc. el que passa és que era molt poètic veure les dues estàtues caigudes enmig de la malesa, era molt simbòlic, representava la caiguda del comunisme i m'hagués agradat que ho haguéssin conservat amb un cartellet que expliqués els fets del desembre del 1989. opinions personals :-)

    ResponElimina
  4. La veritat es que a través del vostre blogg hem pogut conèixer una mica més aquestes terres. Sorprenent la quantitat de parcs i espais verds, les flors, ... precisament no era la imatge que podíem tindre de Rumania. Com a tot arreu la Història cobra el seu preu.

    ResponElimina

Llicència de Creative Commons