29 de jul. 2011
Pe curand Bucuresti!
9 de jul. 2011
El riu Dambovita
Des d'aquí reivindiquem que es faci un parc fluvial, seguint el seu curs perquè els bucarestians puguin caminar al llarg del seu riu sense cotxes, amb les voreres amples aptes per anar en bicicleta o fer jogging. En l'últim concurs d’arquitectura on hem participat hem volgut reflexionar sobre la figura del riu, com a element regenerador de la ciutat. Creiem que és un bon punt de partida per conscienciar sobre la importància de la naturalesa i els espais verds a la ciutat, per ensenyar qualitat de vida.
Amb aquestes fotografies, preses al llarg de l'any volem homenatjar el nostre riu preferit, el trobarem molt a faltar:
5 de jul. 2011
Vuelva usted mañana
De professors podem explicar les anècdotes de dos en concret. Per una banda està domnul Iulius Ionescu que el primer dia de classe, al setembre, va passar-se cinc minuts rient-se de nosaltres en romanès i esbroncant-nos per no saber l'idioma. Durant el curs no va impartir classes, ell es limitava a deixar l'aula d'informàtica oberta per a qui volgués anar-hi. Vam seguir els passos que deia l'enunciat de l'assignatura i al final del quadrimestre vam entregar al servidor de la universitat el treball en qüestió. No ens en vam tornar a preocupar més fins fa cosa de dos setmanes quan encara no teníem la nota. Vam aconseguir localitzar al Iulius i vam anar a preguntar-li, aquest cop en romanès, que què passava amb la nostra nota. El personatge ens va dir que no sabia qui érem i que no havíem anat mai a la seva classe. Preocupats, anem a parlar amb la Doina Niculae, la responsable dels erasmus, que ens acompanya al despatx del Iulius. Aquest cop, el vell comunista reconeix que si que sap qui som però que com no vam entregar l'assignatura hem d'examinar-nos al juliol. Emprenyats, però sense més alternatives, acordem que li mostrarem els nostres treballs el dia 4 de juliol i llavors ell ens posarà la nota. Arriba el dia de "l'examen" i ens presentem davant del seu despatx a les 10 com deia el full d'horaris d'examens. Ell però no hi és i diuen pels passadissos que no vindrà fins les 12. Passem un parell d'hores en altres divertides gestions i ens posem a esperar-lo. Fins les 12 i quart ell no fa acte de presència, moment en el que una vintena d'estudiants estan també voltant pel seu despatx en una situació similar a la nostra. Ell, parsimoniosament i davant la atònita mirada de tots, va d'un despatx a l'altre ves a saber què fent. Al cap de deu minuts fa com que se'n va i tothom el comença a seguir. Poc a poc obre una aula engarjolada que amaga una trentena d'ordinadors, quinze d'ells Mac d'última generació. Quan ens estàvem ja a punt d'escollir ordinador per a obrir el treball i mostrar-li, mentre ell passés d'alumne a alumne, decideix que no, que ell es posarà en un dels ordinadors i que tots passarem un a un a ensenyar-li el treball. Pacientment esperem el nostre torn, ens toca i ell introdueix poc a poc el pendrive a l'ordinador, es copia els treballs i ens diu: "Apa, adéu". Nosaltres, estranyats, li preguntem per la nota i li recordem que havíem acordat que avui en última instància i després de sis mesos ens donaria una nota. Ell ens respon que d'això res, que fins demà o passat si li va bé no tindrem la nota. Per sort l'endemà, és a dir avui, la nota estava.
Un altre professor que ens ha fet la punyeta és la doamna AM Zahariade. Una impresentable de cap a peus. Amb ella els problemes han estat més curts però alhora més intensos. És professora d'una assignatura optativa de la que vam entregar un treball farà cosa de deu dies. Dimecres passat hi havia la revisió del treball i ens havia de posar la nota. De camí a la correcció ens la vam trobar i ens va dir que no, que a nosaltres no ens tocava avui ja que érem estrangers i no ens enteraríem de res. Ens reservava un dia especial, just el dia en que ens havíem posat nosaltres mateixos com a límit per aconseguir les notes. Havíem acordat com a data límit el dilluns al matí i ella ens cita el dilluns a la tarda. Inflexible i sense compassió ella no va voler acordar un altre dia. Total que ens presentem ahir a les dues de la tarda, a l'hora acordada. Ens la trobem de camí al seu despatx. Ens fa entrar i li recordem el motiu pel qual l'hem anat a veure. "Ah, si, si" ens diu en francès. Després d'haver parlat amb ella una desena de vegades encara es pensa que som francesos. Total que comença a buscar entre els fulls i diu: "Em sembla que el vostre no el tinc, me'l dec haver deixat a casa". Jo li contesto: "Si te l'has llegit, te'l podem explicar per acabar de veure com estava el treball". "Me l'he llegit però no me'n recordo de res. On viviu?" diu. En fi, que aconsegueix que anem a casa a buscar el treball. Al cap d'una hora arribem de nou a la universitat amb el treball en un pendrive i ens la trobem pujant les escales que duen a les aules. Ens veu i diu: "Aneu cap al meu despatx i espereu-me allà que ara vinc". Ens quedem esperant a la seva porta 45 minuts. 45 minuts esperant un moment sense tenir notícies de la maleducada aquesta. Cansats d'esperar decidim trucar-la i dir-li que tenim una mica de pressa i un munt de coses a fer. Ella, seca, diu que està venint i que en menys de 5 minuts està allà de tornada. Passen quinze minuts més i no apareix. Quan estàvem trucant-la de nou apareix corrent i cridant-nos que què fem trucant-la de nou si ja ens havia dit que estava venint. Ens fa entrar de males maneres al seu despatx i ens diu que li mostrem el nostre treball. El tenim al pendrive i s'emprenya encara més perquè no l'hem imprès. Ni se'ns havia passat pel cap ja que ella tenia un ordinador damunt l'escriptori. Imprimim el treball i comencem a parlar-ne. Li expliquem durant dos minuts, ella ens el rebat durant cinc mentre es fuma un cigarret i ens tira el fum a la cara, i la impressió no se l'arriba ni a mirar. Ens posa la nota i marxem. Els pebrots li fan bossa.
30 de juny 2011
Art a la ciutat!
Bucuresti no és una ciutat on l’art sigui perceptible a primer cop d’ull. Les galeries d’art existeixen però estan molt amagades, els museus d’Art hi són presents però costa d’arribar-hi, com en el cas de Museu Nacional d’Art Contemporani que has d’accedir-hi per una entrada lateral del Palau del Poble. L’street art tampoc està a l’ordre del dia a gaires zones de la ciutat. No obstant l’art hi és i el dia menys pensat pot aparèixer en forma d’intervenció al carrer, exposició a l’aire lliure o de graffiti.
Fa uns dies ens va sorprendre una intervenció a la Plaça Universitate, molt a prop de la nostra facultat. Es tracta d’una campanya que es diu “Naturalesa i Art” i que pretén reivindicar l’espai públic de qualitat per fer una ciutat més verda i agradable als ciutadans. La intervenció consta de quatre instal·lacions repartides a llocs emblemàtics de la ciutat que estaran durant unes setmanes al servei dels ciutadans. Les instal·lacions combinen elements naturals amb altres de disseny per convidar a fer la reflexió sobre la importància de la naturalesa i l’art a les nostres vides.
Una altra de les instal·lacions està a la plaça Verona, prop de la mítica Strada Icoanei un carrer molt artístic i bohemi ja que allà es troben diversos monuments històrics de la ciutat, la casa on va néixer l’arquitecte Ion Mincu, la llibreria-casa de te Carturesti i els millors graffitis de la ciutat. Cada any a l’Strada icoanei es fa una espècie de festival per reivindicar que el carrer es faci peatonal d’una vegada per totes i es converteixi en un centre neuràlgic de l’art i la cultura, un punt clau de la ciutat. En aquest festival, Street Delivery, es fan actuacions de música a l’aire lliure i les botigues properes munten estands per vendre els seus productes. També es fan exposicions sobre plans urbanístics respectuosos amb la ciutat i es pinten nous graffitis al carrer.
Finalment parlar de les galeries d’art. A Bucuresti n’hi ha moltes i la majoria estan mig ocultes. Fa unes setmanes es va celebrar la “Noaptea Alba Galerilor” que consisteix en una nit en la qual totes les galeries d’art de la ciutat estan obertes i reben visitants des de les 8 del vespre a les 4 de la matinada. Les galeries van inaugurar exposicions i mitjançant un mapa fet per l’ocasió podies recórrer tota la ciutat en busca d’art, molts cops a racons molt insospitats. Amb el Xavi en vam visitar més de deu. Algunes de les més especials van ser a Atelierul de Productie, una antiga fàbrica reconvertida en fàbrica d’art, on alguns dels millors artistes pop actuals customitzaven sofàs antics. Una altra molt interessant va ser Catcomba Una, una galeria al subsòl, en una espècie de soterrani al jardí de la facultat de Belles Arts, on els estudiants van preparar una exposició sorprenent que combinava records antics, jocs de llums, música... També ens va agradar molt la galeria Pop-up on tres artistes romanesos que fan “surrealisme pop” van fer una exposició interessantíssima i van pintar en directe alguns graffitis.
La nit ens va reservar moltes més sorpreses com per exemple una galeria d’art prop de casa nostra, en una casa en ruïnes amb un jardinet decrèpit on mai haguéssim sospitat que es feien exposicions de tanta qualitat o una galeria dins una mansió del segle XIX de tres plantes plena de gent amunt i avall que tota ella era una exposició vivent o una galeria minúscula minimalista amb quatre obres molt abstractes i conceptuals. A Bucuresti l’art i la inspiració estan per tot arreu, només falta trobar-los!
20 de juny 2011
Kalashnikov!!
2 de juny 2011
Amb tots vostès el Palau de Mogosoaia
29 de maig 2011
Dacia Logan, un dels icones de Romania
25 de maig 2011
Buscant la tomba del Vlad Tepes a Snagov
Tenia un odi visceral al sultà Mehmed II ja que Vlad havia estat el seu hostatge fins als 16 anys. Segons la llegenda el cap de Vlad Tepes va ser enviat al sultà com a prova de la seva mort i realment en el Monestir d’Snagov només hi ha enterrat el cos sense cap del rei.
Malgrat tot, el lloc és màgic i mereix una visita. No hi ha cap referència turística, està més aviat amagat i hi ha poca informació en romanès i anglès que expliqui la vida de Vlad. L’església està molt ben restaurada i l’entorn és tranquil i pacífic. Una gran contradicció amb el que va ser la vida de Vlad. Al voltant de la seva tomba només hi ha herba verda, cabretes, gallines, un llac en calma, creus i una església preciosa amb frescos del segle XV. Ningú diria que allà hi reposa un dels pitjors assassins de la història. Sigui com sigui, després dels segles en Vlad Tepes ha trobat la pau eterna.
12 de maig 2011
Excursions per la ciutat: Parcul Tineretului i Cementiri Catòlic
A l’hivern es cobreix completament de neu i el llac es gela. És un dels millors llocs de la ciutat per tirar-se en trineu gràcies als desnivells i turons que hi ha. Cada cap de setmana des del novembre al març molts pares amb fills hi van per practicar esports hivernals. Aquesta zona de Bucuresti és de les poques que té cotes de nivell més altes del normal. La resta de la ciutat és completament plana però a Tineretului s’aixequen petits turons envoltant el llac i des d’allà es poden veure unes bones vistes de la ciutat, emmarcades pels arbres i la vegetació les puntes de les esglésies i dels edificis més altes treuen el cap.
En el parc es poden llogar bicicletes per molts poc diners i gratuïtament si s’és estudiant. Al ser tan gran està molt bé per donar-hi voltes sobre rodes. El dia que hi vam anar nosaltres estava verd i exuberant, ple de nens i de famílies. Després del parc vam visitar el cementiri catòlic, just al costat. En realitat volíem anar al Cimitirul Bellu, on ens havien dit que jeia el dictador Ceaucescu, enterrat secretament, i altres personatges importants romanesos però pel camí vam topar amb aquest petit cementiri i ens va sembla molt interessant. A Romania el 87% de la població és ortodoxa davant del 5% catòlics. Era el primer cementiri que rendia culte al catolicisme que veiem a Romania. Normalment els grups catòlics son els hongaresos residents a Romania o els alemanys de Transilvània que van marxar fa molt de temps. Alguns romanesos també ho són. El cementiri constituïa una barreja de noms i d’orígens molt interessants. Cognoms genuïnament alemanys compartien espai amb cognoms hongaresos, ucrainians, italians, francesos i d’altres procedències que intentàvem endevinar. Cada tomba contenia una història amagada darrere seu, molts eren morts de la 2a Guerra Mundial i altres durant el període de les revolucions al 1989. És estrany que a Bucuresti, la gran capital a Valàquia, emblema de l’ortodoxisme i de la cultura romanesa s’hi puguin trobar aquestes mescles i reminiscències d’un passat tan interessant i heterogeni que normalment es troben a Transilvània, Bucovina o Maramures. No obstant la prova és allà i Bucuresti no s’escapa tampoc del passat de la Romania a pedaços.
5 de maig 2011
Ardei Umpluti sempre deliciós
26 d’abr. 2011
8 d'abril
Un altre cop al parc de Tineretului, els tradicionalistes havien desaparegut i en lloc d’ells hi havia els Tzigani, les castes de gitanos urbans, concretament del nostre barri, que portaven molta marxa i ja feia estona que ballaven al ritme de les orquestres de gitanos. Ens vam afegir sense pensar-ho ja que la música convidava a ballar. L’orquestra estava composta per vents metàl•lics, algun violí i un címbalom. Tocaven temes instrumentals i també acompanyant cantants que pujaven a l’escenari ocasionalment. La llàstima es que no hi Havia gaire gent, només els tzigani i nosaltres i la festa es veia una mica buida. Malgrat tot va ser molt emocionant.
Després de la festa a la tarda vam acudir al festival de curts anomenat “Next Festival”. És curiós la quantitat de festival de cinema que es fan a Bucuresti, gairebé 1 o 2 per mes. Aquesta edició va ser molt bona i vam veure propostes molt interessants de mols països: Xina, Espanya, Argentina, Irlanda, Romania, França, Alemanya, Bulgària...
Finalment per tancar la nit, vam anar a una altra festa amb més amics erasmus. Concretament al club Underworld, a gaudir amb música gitana mesclada amb ritmes balkànics i ska.
Un bon dia.