5 de maig 2011

Ardei Umpluti sempre deliciós

Fa un parell de dies vam decidir que necessitàvem tornar a degustar cuina tradicional romanesa. Dit i fet, ens vam encaminar cap el Hanul Berarilor, el nostre restaurant preferit de Bucuresti, i vam assaborir els deliciosos Ardei Umpluti. Per a mi potser és el millor plat que tenen a Romania. Es tracta d’un àpat de carn, compost d’un pebrot verd romanès (ardei) farcit d’una barreja de carn de vedella i porc i arròs. Els ardei es couen a foc lent i van acompanyats d’un sofregit de ceba i tomàquet. El plat és consistent però molt suau, la combinació del pebrot amb el farciment és molt gustós i harmònic. La carn i l’arròs es mesclen perfectament i agafen l’aroma del sofregit, embolcallats del pebrot cuit fan una combinació perfecta.

Els ardei es solen acompanyar d’una ració de smantana (la nata àcida romanesa) que aporta frescor i contrast al guisat.




Un bon lloc per assaborir Ardei Umpluti a Bucuresti és sens dubte el restaurant Hanul Berarilor Interbelic. Com a bons amants de la gastronomia hem peregrinat a diferents restaurant i provat les seves variacions del plat. També n’hem provat de casolans, fets amb amor a les cuines romaneses. Evidentment un plat casolà té més valor afegit però la versió del Hanul Berarilor és realment bona. El restaurant és un edifici de principis del segle XX d’estil neo-romanès. La decoració interior és impecable i el servei és atent i personalitzat. Diàriament fan espectacles de música tradicional i no tant tradicional a la sala central de l’edifici de manera que totes les sales restaurant tenen visibilitat del que està passant. Un plat d’Ardei Umpluti pot costar uns 4,5 € (18 lei) i són 450gr de menjar.



Només us podem recomanar que els proveu, pofta buna!


7 comentaris:

  1. Un plat exquisit, sense dubte.
    Només veient les imatges, ja et fa salivera...
    Intetarem fer-ho a casa, però em temo que els pebrots de per aquí no tindran la mateixa qualitat.
    Qüestió de pebrots...

    ResponElimina
  2. Jo m'apunto ja mateix!!!! Pofta buna per tothom!!!

    El que més m'agrada es el contrast del pebrot amb la nata agra : molt bó. I el Hanul Berarilor, teniu raó : es tracta d'un lloc molt recomenable.
    Aquí diriem : bon profit!!!!

    ResponElimina
  3. jejej si si questió de pebrots! els de Romania són molt naturals i vénen del camp. i cert, la smanatana és el contrapunt perfecte per a molts guisats romanesos

    ResponElimina
  4. En un programa dels "Els nous catalans" - La cuina: Romania, polenta a la romanesa
    04 maig 2009

    Un plat fet amb polenta que es diu mamaliga i uns pebrots farcits ens serveixen d'excusa per conèixer una família de Transilvània instal·lada a Catalunya i per desfer alguns dels malentesos i prejudicis amb què tot sovint han d'encarar-se les persones vingudes de Romania. L'Anna, l'amfitriona, és la secretària d'ASOCROM, l'entitat que aplega els romanesos catalans. No fa gaire que viu a Barcelona, però ja se'n sent part, gràcies sobretot al fet que el català, el castellà i el romanès tenen la mateixa arrel llatina.

    ResponElimina
  5. Us agradarà el vídeo que esta penjat a intranet, em refereixo al programa del 4 de maig del 2009 de Els nous catalans i que parla de Romania

    ResponElimina
  6. Com a curiositat

    La mămăligă o polenta romanesa (Pulicka en hongarès /puliskɒ/) és un menjar fet de farina de blat de moro tradicional a Romania i semblant a les farinetes.

    Considerat un menjar dels camperols, s'ha utilitzat com a substitut del pa o com a aliment de base en períodes d'estiu, quan la feina dura al camp no permet la preparació del pa de casa i en zones rurals molt pobres. Era sobretot utilitzada durant el període previ a la industrialització, a causa de la facilitat amb la que es prepara, en comparació amb el pa. En el període modern, la preocupació per l'alimentació diversa i sana és objecte de moltes recerques, la ciència de l'alimentació considera la mămăligă com un plat amb una aportació molt rica de vitamines, fet pel que és recomanada especialment a persones amb malalties pulmonars, amb problemes a les vies respiratòries, d'anèmies, etc. Actualment la mămăligă, i altres preparats a partir d'aquesta, han esdevingut un tipus de menjar també disponible als restaurants selectes, molt ben valorats pels amants de la cuina.

    Tradicionalment, la mămăligă es prepara amb aigua calenta, sal i farina de blat de moro dins d'un bol de metall amb una forma especial anomenat, en romanès, ceaun. Preparada a l'estil camperol i emprada en substitució del pa, la mămăliga és més densa que la polenta italiana fins al punt que es pot tallar a bocins, com el pa. Quan es prepara amb altres finalitats, la mămăligă pot ser més tova.

    El motiu pel qual la mămăligă és tant popular a Romania ve del fet que els otomans feien pagar impostos només per al blat, per tant el blat de moro esdevingué l'alternativa més nutritiva.

    La mămăligă es menja tant directament com tallada a bocins i fregida amb grassa a la paella, amb sopa de verdures.

    ResponElimina
  7. Llàstima que a mi no m'agradi el pebrot! xD
    Però fa bona pinta! ^^

    ResponElimina

Llicència de Creative Commons