26 d’abr. 2011

8 d'abril

El dia 8 d’abril va ser molt especial per a nosaltres. Diversos esdeveniments van convergir a la ciutat i van convertir Bucuresti en una ciutat plena de vitalitat i d’ofertes d’oci. Al ser el dia Internacional dels Gitanos moltes festes i celebracions es van dur a terme a la ciutat. Per casualitat vam enganxar al parc de Tineretului, a prop de casa nostra, una festa de la comunitat gitana. A les 12 del migdia, desenes de gitanos tradicionalistes s’agrupaven i feien petar la xerrada (els homes amb els homes i les dones amb les dones). Botiguetes improvisades venien els productes elaborats per a ells com ara cassoles, faldilles, mocadors, menjar, joies... El Xavi i jo ens hi vam encaminar directament i ens vam barrejar amb la multitud. Les dones lluïen faldilles amb motius florals, mocadors de colors virolats i trenes molt llargues adornades amb cintes. Els homes portaven llargs mostatxos i barret d’ala ampla i rodona, vestien armilla i camisa. Mai havíem vist una concentració tan gran de gitanos tradicionalistes. Pensem que eren Gabori o Calderari, les úniques castes tradicionalistes que hi ha a Romania. Era estrany veure’n tants a Bucuresti perquè no solen viure a la gran ciutat, sinó en pobles perifèrics al nord o al sud del país.

Després d’aquesta experiència visual tan gratificant vam decidir tornar per la tarda a seguir amb la festa. I això vam fer, abans però vam passejar una mica pel nostre barri florit i olorós farcit de jardins.






Un altre cop al parc de Tineretului, els tradicionalistes havien desaparegut i en lloc d’ells hi havia els Tzigani, les castes de gitanos urbans, concretament del nostre barri, que portaven molta marxa i ja feia estona que ballaven al ritme de les orquestres de gitanos. Ens vam afegir sense pensar-ho ja que la música convidava a ballar. L’orquestra estava composta per vents metàl•lics, algun violí i un címbalom. Tocaven temes instrumentals i també acompanyant cantants que pujaven a l’escenari ocasionalment. La llàstima es que no hi Havia gaire gent, només els tzigani i nosaltres i la festa es veia una mica buida. Malgrat tot va ser molt emocionant.


Després de la festa a la tarda vam acudir al festival de curts anomenat “Next Festival”. És curiós la quantitat de festival de cinema que es fan a Bucuresti, gairebé 1 o 2 per mes. Aquesta edició va ser molt bona i vam veure propostes molt interessants de mols països: Xina, Espanya, Argentina, Irlanda, Romania, França, Alemanya, Bulgària...

Finalment per tancar la nit, vam anar a una altra festa amb més amics erasmus. Concretament al club Underworld, a gaudir amb música gitana mesclada amb ritmes balkànics i ska.

Un bon dia.

2 comentaris:

  1. Que dia tan animado !!
    ..que pena que no estaba en bucuresti
    para cuando la proxima fiesta gitana? ;)

    ResponElimina
  2. Que bé que arriba la primavera amb ganes de ballar. Sembla que els gitanos ha sentit força els rigors de l'hivern.

    ResponElimina

Llicència de Creative Commons