12 de des. 2010

Volem Sarmale!


Ara que s’apropa Nadal ens agradaria delectar-vos amb una de les receptes típiques romaneses, especial per aquestes dates. Es tracta del Sarmale el plat per excel•lència de la cuina romanesa, el més representatiu i gustós. El Sarmale és un plat d’origen turc. Els otomans el van portar des de Constantinoble, allà l’anomenen Sarma, i els romanesos ben aviat el van adaptar a la seva gastronomia. El Sarmale es pot menjar sempre però és especialment devorat al dia de Nadal i durant les celebracions d’any nou.

En què consisteix? Doncs en una barreja de carn picada que acostuma a ser porc i vedella mesclada amb arròs i envoltada amb una fulla de col o de parra. La fulla de col/parra pot estar en escabetx o al natural. Es fan uns farcellets amb aquets ingredients i es deixen bullir coberts de brou durant uns 80 minuts. Alhora de servir-se s’acompanya amb mămăligă (polenta en romanès) i smântâna (nata agra molt cremosa). És un plat molt calòric i que omple molt, perfecte per a les baixes temperatures hivernals. Les dues variants són delicioses, la fulla de col (varză) té un gust més suau i el plat esdevé més melós i amable mentre que la fulla de parra (vita) té un gust més estrident i el contrast de gustos és més interessant. La mămăligă i l’smântâna posen un contrapunt perfecte en aquest plat tan rodó. Bon profit o pofta buna!


Sarmale in foi de varza

Sarmale in foi de vita

4 comentaris:

  1. No prometo que us pugui convidar per Nadal a menjar aquest plat, ja sabeu que el meu fort no es la cuina. Però si que es un tema que m'apassiona, el de les receptes, ja ja

    He estat fent el xafarder i he vist que
    el nom que rep el formatge es brânză.
    La major part es fa amb llet de vaca o d'ovella, la llet de cabra s'utilitza menys. I així per fer boca després del plat que ens heu suggerit, hi ha diferents tipus de formatge:

    * brânză de burduf
    * brânză de vaci (dolç/vaca)
    * topită del brânză
    * brânză în coajă de brad
    * caş
    * caşcaval
    * telemea
    * urdă

    Ara s'han de provar, ja ens explicareu els diferents sabors

    ResponElimina
  2. Ostres!! Si el sarmale ja és bo de per si, amb les diferents classes de formatges amb el que es pot acompanyar, pot fer-ne un plat tan ric en especialitats que se'n podria fer un receptari sencer...
    mmmm... se'm fa la boca d'aigua en veure les fotos que heu publicat. A mi el que em va agradar més va ser el de fulla de col, però reconec que el de fulla de parra no desmereix gens ni mica. S'hauran de tornar a tastar per fer-se'n una idea més precisa (je,je).

    ResponElimina
  3. El Xavi i jo ens oferim voluntaris per provar els formatges! jejej de moment el Cascaval ens té captivats i l'utilitzem a tot tipus de plats. El telemea el fem servir sempre a les amanides. La resta no els utilitzem tan al dia a dia però està clar que provarem la taula de formatges del pròxim restaurant que anem!

    ResponElimina
  4. Q bo tot!!!! Quina enveja!!!!
    Aqui els coreans no coneixen el concepte carn picada!! I trobo molt a faltar els embotits i tal!! U___U

    Tot fa molt bona pinta! De cara al fred Polar que ara arribarà és bo que mengeu moltes calories, que esteu molt primets!! ^^

    Petooons!

    ResponElimina

Llicència de Creative Commons