1 de des. 2010

Des d'uns altres ulls

Els pares de la Laia han passat una setmana a Bucarest i repetim l'experiència d'explicar la ciutat des d'altres ulls. Es tracta de Hanul Berarilor, o traduït la Fonda Cervesera, un dels millors llocs per menjar de la ciutat. Aquest elegant palau, amb una gran terrassa a l'estiu ofereix tot tipus de manjars romanesos com cascaval rebossat o unes salsitxes molt sucoses. A més, cosa estranya, el servei és d'allò més impecable.

Lipscani és el carrer més important del centre. Actualment l'estan restaurant i quan acabin serà un dels principals atractius de la ciutat. Tot el centre és una zona amb molta vida, tant de dia com de nit. És diferent de la resta de la ciutat on els carrers són amples i sorollosos. Aquí, en canvi, gairebé no hi passen cotxes i s'hi fa agradable passejar. A més, hi ha molts restaurants, esglésies i algún que altre museu.

També al centre, darrere del Banc Nacional, s'hi fa un mercat "ambulant" cada cap de setmana on venen des de música fins a antiguitats. També s'hi instal·len músics al carrer com es pot veure en la fotografia o, de tant en tant, es fa algun concert o altres activitats.

Aquesta és l'església del patriarcat. Vindria a ser la catedral ortodoxa de Romania. D'aquesta església en podem explicar una anècdota molt divertida. Està just al cantó d'Unirii (la "plaça" central de la ciutat) i un dia, passejant per la zona, vam veure com milers de persones, beates la majoria, feien cua en direcció a l'església. Una cua de més de mig quilòmetre de llarg (sense exagerar). Resulta que havien dut al Patriarcat les despulles d'un sant o algun "amulet" per l'estil. La gent que feia cua durant hores, duien sempre flors. Aquestes flors, un cop dins l'església, es beneïen i les duien a casa per estar protegits.

El parc més gran de la ciutat és el Parcul Herastrau. Probablement també és el més bonic ja que està molt ben cuidat. El vam visitar per últim cop en plena tardor i la paleta de colors anava des dels verds més clarets fins als marrons més foscos. Una explosió de colors per als nostres ulls. No em vull ni imaginar com deu ser en ple hivern tot blanc. En aquest parc a més s'hi poden fer un munt d'activitats, des de passejar-s'hi en bici, visitar un museu d'edificis tradicionals de Romania o jugar a golf. Té zones per nens, un skate-park, pistes de tenis, un llac gegant i un munt d'estàtues curioses a més de zones verdes perfectes per a fer un picnic quan arribi l'estiu.

Per sort, a prop de casa tenim un mercat de fruites i verdures on podem fer part de la nostra compra setmanal a bon preu. És un dels millors llocs on podem practicar el nostre, de moment, macarrònic romanès. Hi ha alguns productes que costen de trobar però d'altres que són de molt bona qualitat com les patates o les albergínies. També hi comprem pomes, llimones, raïm, enciam ceba, pastanagues... vaja, tota la fruita i la verdura.

És un mercat de flors. Les flors són omnipresents a la ciutat. A nosaltres ens agraden especialment les Dahlies. Ara mateix en tenim una de lila a casa. És un goig poder caminar pertot i trobar a cada racó tot tipus de flors diferents a les floristeries. No sabem ben bé perquè però ens dóna la impressió de que és el comerç més estès a la ciutat.

El Quim, la Laia i la Lola amb el riu Dîmbovita al fons. Esperem les vostres impressions als comentaris de l'entrada. Si us ve de gust podeu fer-nos cinc cèntims de la vostra estada a Bucarest i a Romania.

10 comentaris:

  1. La passejada que ens heu ofert amb aquest material gràfic es un bon exemple del que hi podem trobar a Bucarest, alguna de les fotos m'ha recordat els dies passats!!!. La del mercat m'agrada especialment.

    ResponElimina
  2. Buscant, buscant, he trobat que

    Bucarest
    El seu nom s'atribueix a un pastor anomenat Bucur (Búcur), que significa en Romanès "alegre", "content"; per tant el nom de Bucarest es pot entendre com "ciutat de l'alegria".

    ResponElimina
  3. ei molt guapo nois!
    quina envaja que em feu...ho trobo tant a faltar! potser vindre en algun moment del segon quadrimestre (quan passi el fred ^^)

    Com es diu el mercat? em sona molt. es el que esta al costat de tineretului?

    com be diu la marga "bucur" es alegria, i "esti" vol dir ets...anims amb el romanès! no el deixeu de banda que es una llengua preciosa i un cop li agafes el tranquillo es molt agradable de parlar i la gent ho aprecia moltissim!

    Ne vedem curand! La revedere!

    ResponElimina
  4. Sí sí!! És Piata Norilor! Nosaltres vivim al costat... és el nostre mercat :-)

    El romanès...estem fent esforços per parlar-lo més i més! Però encara hem de fer el salt i començar-lo a parlar sense parar.

    Ne vedem!!

    Pa pa!

    ResponElimina
  5. Xavi,
    M'ha agradat molt la teva entrada sobre Bucuresti des dels nostres ulls. Les imatges resumeixen molt bé les nostres passejades per aquesta sorprenent i agradable ciutat, que vam anar descobrint i saborejant de la mà d'uns guies tan formidables com tu i la Laia.
    No puc ser gaire imparcial al comentar les meves impressions sobre el viatge a Romania, perquè les condicions que ens van envoltar van ser immillorables: bona companyia, bon temps, un fantàstic programa d'activitats i un país ple de sorpreses i que et transmet un munt de sensacions molt gratificants.
    Està molt ben trobat l'origen del nom de Bucur - esti. Certament, és una ciutat alegre, com la gent que hi viu, que també ens ho van semblar. I no és d'estranyar, tenint trets culturals tan vitals, com la seva variada gastronomia, el seu gust per la música, per les flors...
    De Bucuresti em va sorprendre la quantitat de llibreries que hi ha, quasi tantes com esglésies, que n'hi ha moltes i de molts cultes i sobretot em van agradar els seus parcs i jardins. Per a mi, una ciutat en la que pots caminar, tranquilament, al costat d'un llac o un riu i voltat d'una magnífica vegetació, és un bon lloc per viure-hi.
    Després d'aquest viatge, m'han quedat ganes de conèixer més aquest país i de Bucuresti crec que en guardaré per sempre un record molt entrenyable i emotiu.

    ResponElimina
  6. M´alegra molt que t´enduguessis una impressió tant bona de Bucarest. Us hi esperem de tornada!!

    ResponElimina
  7. Que bé mama!

    Per a nosaltres també van ser uns dies meravellosos. Ens va donar l'oportunitat de descobrir una mica més la nostra ciutat i poder-vos ensenyar els millors llocs. Moltes gràcies per haver vingut!

    ResponElimina
  8. Està clar que quan més aprens d'una cosa, es quan l'ensenyes i t'has d'esforçar per explicar-la als altres.
    Jo també vaig gaudir molt de l'estada a Bucarest. Tot i ser una ciutat molt tronada i caótica, per la seva recent historia, no per aixó deixa de tenir molts encants. Tants parcs, i tantes parades de flors feien que la tardor sembles primavera. I la cordialitat i amabilitat de la gent en general també ajudaven molt.
    Es clar que el fet de disposar de 2 cicerones profesionals es un luxe impagable!!!.
    Quan estàs en un país llunyà, a vegades creus que vas navegant enre illes i que tu ets una bombolla solitaria, perque l'idiona i les diferents costums no es poden adquirir immediatament. Tot i això, em va semblar, sobre tot els dies que vam anar sols per el món, que la gent era molt amable i em va recordar el tarannà espanyol : molta humanitat i de cor, sense esperar res a canvi.

    Les fotos que heu afegit estàn molt bé. Crec que honoren la ciutat i els dies que vam trobar.

    Jo crec que tornaré a Bucarest i si puc explorar atres parts de Rumania, millor. Perque crec que la capital només es l'aperitiu de la resta del país.

    Gràcies, petits viatjers!!!

    ResponElimina
  9. De res gran aventurer!!

    És molt fàcil fer de guia quan les persones amb qui viatges tenen la ment oberta i ganes d'apendre i compartir. Va ser un plaer per a nosaltres poder-vos acompanyar a tot arreu

    Records desde Bucuresti! ;-)

    ResponElimina

Llicència de Creative Commons