25 de nov. 2010

Ateneul Roman


L'Ateneul Roman és la joia de la corona de Bucuresti. Per a molta gent es tracta de l'edifici més bonic de la ciutat. Com un Palau de la Música a la romanesa. Un edifici del segle XIX d'estil neoclàssic i ornamentat amb molts motius d'Art Noveau. Un exemple clar del romanticisme romanès on s'hi exalten els valor de la música, la cultura i la pàtria. Aquesta última representada a les pintures murals que decoren la sala de concerts i que evoquen la història de Romania. Realment és molt bonic, però per mi el millor és el que s'hi troba a dins: la millor oferta de música clàssica al millor preu. L'Ateneul és la seu de l'orquestra simfònica de Bucuresti, l'anomenada "Filharmònica George Enescu" que no tenen res a envejar a l'OCB. Setmanalment hi ha propostes musicals tant per orquestra simfònica com per música de cambra, així com també recitals de piano (aprofitant que és l'any Chopin) on conviden grans estrelles de la interpretació. Hi ha abonaments setmanals per a la música simfònica i també abonaments anuals només per la música de cambra.


El programa de la filharmònica és sempre sorprenent i molt complert. Acostumen a interpretar tres obres, dues d'algun autor romàntic i la tercera d'un autor contemporani. Incondicionalment una de les tres obres és per orquestra i solista, fet que aporta molt valor afegit al concert perquè pots contar amb la presència d'algun músic jove romanès molt brillant que esgarrapa les millors interpretacions. Pels solistes escullen músics del propi país que estan començant la seva carrera però que ho donen tot a l'escenari i que tenen molta qualitat. De les tres obres que s'interpreten almenys una és molt coneguda, per posar un exemple: Bolero de Ravel, Romeo i Julieta de Prokofiev o Peer Gynt de Grieg. Els altres temes no sempre són coneguts però són elegits amb molt bon criteri de manera que el concert sempre queda molt ben compensat.


En el programa del 2010 s'han interpretat obres de Schumann, Ravel, Txaikovsky, Lizt, Brahms, Anatol Vieru, Matthus, Prokofiev, Wagner, Mahler, Adrian Pop, Chopin, Grieg, Sibelius, Nielsen, Musorgski, Rahmaninov, Haciaturian, Puccini, Mozart, Bruckner... i altres.
El millor de tot és que l'entrada és molt assequible. Com que l'espai és petit i hi ha visibilitat i sonoritat perfectes des de tot els punts, totes les entrades costen el mateix. El preu per assistir a un concert de la Filharmònica George Enescu oscil·la entre els 8€ i 8,5€ depenent si és dijous o divendres. La música de cambra encara és més econòmica i els recitals acostumen a ser més cars perquè porten als millors músics internacionals.
Potser una de les coses que més m'agrada és que tens l'oportunitat de seure molt a prop dels músics i per tant l'experiència de la música en un lloc tan privilegiat és quasi sempre sublim. Pels amants de la música clàssica, és una visita obligatòria si veniu a Bucuresti, no us decebrà.

5 comentaris:

  1. Hi tornem el 16 de desembre no? A escoltar Chopin jeje

    ResponElimina
  2. Siii!!!! 100% sí! I també haurem de tastar el nou programa del 2011 ;)

    ResponElimina
  3. Ja me n'havies parlat abans però ara realment entenc perquè t'agrada tant!! Sens dubte l'oferta musical és immillorable, tot i que no se pas si els pobres músics poden guanyar-se un bon sou amb aquests preus...¬¬'

    L'edifici és molt maco també, les fotos estàn molt aconseguides!
    Ja veig que us passareu el dia a l'Ateneul, vosaltres dos!

    ResponElimina
  4. Un dels motius pels que m'agradaria molt tornar a Bucuresti és, precisament, el de poder tornar a l'Ateneul. Em confesso totalment seduïda per aquest lloc. Tan per l'edifici, com per la gratificant experiència d'escoltar bona música, ben interpretada, i tan a prop de l’orquestra.
    Al meu parer, val molt la pena.

    ResponElimina
  5. Comparteixo les opinions, durant la meva visita, va ser una agradable sorpresa, i vaig passar una vetllada per recordar i per repetir.

    ResponElimina

Llicència de Creative Commons